Trods tørke og majsmarker, der ligner kaktus på prærien, bliver der igen i år en majslabyrint i Bjerring. Det er de små forskelle, der gør, at Esbens majs står om end lidt gule så stærke og høje.
Bjerring: Esben Tøttrup har i syv år kunne glæde børn og barnlige sjæle med en majslabyrint på sin jord i Bjerring. Sæsonen for labyrinten har almindeligvis været fra midt i juli til sidst i oktober, og i ugerne op til høsten har majsene for vane at se lidt triste og tørre ud.
I år har den tørre sommer sat sit præg på hele landbruget, og majsmarkerne står mange steder som gule kaktus-marker rundt i landskabet. I Bjerring står planterne med en højde på 240 centimeter, og Esben Tøttrup kunne derfor åbne majslabyrinten i weekenden. De er - som alt andet i landskabet - både tørre og gule, men de har på grund af få men vigtige faktorer formået at vokse.
- Mine majs står også krøllet og gule, hvor de normal ville være grønne og sprøde i bladene på det her tidspunkt. At de så alligevel har formået at overleve og endda vokse sig høje, det er jordbunden, de få dråber vand, vi har fået af to omgange, og etableringstidspunktet årsag til, fortæller Esben Tøttrup.
Han plantede sine majs først i april, og det har ifølge landmanden gjort en afgørende forskel.
- Hvis jeg havde ventet nogle uger eller tre, så var jorden allerede begyndt at tørre ud, og når den så pløjes til såning, vil vandfordampningen øges. Så den fugt, jorden har fået, fra jeg etablerede mine majs i starten af april og til starten af maj, hvor sommeren for alvor satte ind, det har gjort dem godt i forhold til væksten.
56 mm afgørende regn
Desuden har de få dråber regn, der trods alt er faldet siden juni, gjort en forskel på majsplanternes vækst.
- Den beskedne mængde nedbør, vi har fået, er faldet meget lokalt. Der har Bjerringbro-området været heldige, for vi har fået vand ad to omgange siden midt i juni. Først 40 millimeter i juni og siden 16 millimeter sidste tirsdag. Det er jo som at give slik til børn, når det kommer til plantevækst, og det kunne jeg se på majsene, siger Esben Tøttrup.
Så trods tørken er der som altid majslabyrint i Bjerring, og foruden få ændringer er alt som det plejer. Der er en rebuslabyrint, én med spørgsmål for de mindste, en cykellabyrint og flere forskellige konkurrencer. Desuden har Esben Tøttrup i år anlagt en gangsti rundt om labyrinterne til glæde for dagplejemødre og andre på hjul.
- Så kan man komme en tur på marken selv med de allermindste, og på ruten er der opstillet borde og bænke, så man kan have sin kaffe med, fortæller han.
Majshjælp til kollegaer
Der er dog et enkelt men i år, som knytter sig til vejret. For hvis majsene kan komme en kollega til hjælp, så høster Esben Tøttrup gerne labyrinten før tid.
- Vi lukker efter planen den 28. oktober, men hvis der er en kollega, der står og har akut brug for hjælp til foder, så høster vi måske før. Hvis mine majs kan være med til at redde dyr, så vil det være for en god sag, at labyrinten lader livet før tid, siger han og fortsætter:
- Det vil vise sig, om det bliver nødvendigt, men i første omgang vil vi bare nyde, at folk allerede er begyndt at kigge forbi til en tur i labyrinten.