Profile index
26-04-2015 21:23:10

GUDENÅDALENS AVIS
Lidt om os selv
Her finder du os
Total Grafik - Gudenådalens Mediehus
Udgivelsesområde
Annonceinfo
Ledig
Ledig

1 # venstre - Søgården
2 # venstre - PointS
4 # venstre - WH
5 #  venstre - Bamberg
6 # venstre - Bjerring
7 # venstre - køb banner


Esben Tøttrup - ekspert i græskar
Græskar er mange ting og ikke kun dem, man ser til Halloween. De kan både spises og pynte op hele året.

Af Astrid Bigum Kristensen askr@bergske.dk

»Min livret? Jeg kan slet ikke lide græskar,« lyder det højst besynderlige svar fra landmand og græskaravler Esben Tøttrup fra Bjerring. Hvert forår planter han 12.000 græskarfrø manuelt i de omkring tre hektar græskarmarker, og hen over sommeren og efteråret skal der høstes omkring 20.000 græskar - og de bliver også høstet manuelt.

»Jeg kan godt lide nogle græskar. For eksempel rå i en salat, eller som grillede rodfrugter. Det er de syltede græskar, som jeg ikke kan lide,« korrigerer Esben Tøttrup.

Og med 22 forskellige græskar-sorter, er der da også lidt for enhver smag.

»Der er både forskellige pyntegræskar, spisegræskar, halloween-græskar,« siger han og peger ud over markerne, hvor der endnu kun er grønne planter.

»Når først varmen rigtig kommer, så tager det fat. Planterne kan ikke så godt lide kulde, og i maj var der også nattefrost, som de heller ikke bryder sig om,« forklarer han.

Udvide på sigt
Oprindeligt er Esben Tøttrups landbrug drevet med slagtesvin, men efterhånden har grøntsagerne fået mere og mere plads.

»Vi har både jordbær og kartofler og vinstokke, men græskarrene er dem, der fylder mest,« siger han.

Esben Tøttrup sælger græskarrene ved døren og gennem lokale købmænd, og på sigt drømmer han om at udvide med en gårdbutik.

»Ind til videre er der kun mig. Min kone og mine piger hjælper også til, men vi har ingen ansatte. På sigt håber jeg på, at vi kan udvide og ansætte folk. Men vi starter i det små,« siger han.

Græskarsæsonen begynder sidst i juli og fortsætter frem til Halloween, hvor mange køber store græskar til at skære uhyggelige lygtemænd i, som traditionen foreskriver.

»Grunden til, at jeg har så mange forskellige sorter er, at det giver mange flere kunder. De henvender sig til nogle forskellige folk. Der er lige stor salgspotentiale i alle slags,« forklarer han.

Pynt til hele året
Det er oftest den ældre generation, der køber græskar til at spise og sylte, mens de mindste synes, at det er sjovest at lave dem om til lygtemænd. Men Esben Tøttrup håber, at der også kan skabes et større marked for pyntegræskar.

»Man kan jo stille de store som pynt ved sin fordør, eller have nogle af de små i en pæn blomsterdekoration. Græskar er lige så kønne som diverse sten, som man putter i dekorationer,« siger han og fortæller endvidere, at et græskar nemt kan holde i næsten et år, hvis det er tørret rigtigt:

»Når det bliver tørret rigtig ved at det står køligt, så får det en hel hård skal. Man tørrer et helt råt græskar, for hvis man først har skåret i det og hulet det ud, så forstyrrer man processen, og så rådner det hurtigt«

Esben Tøttrups to døtre fornøjer sig også med at dekorere de tørrede græskar, så de bliver flotte og farvestrålende, og han viser nogle små æggeformede græskar, som nemt kan bruges i påskedekorationen.

»Græskar fås i alle størrelser og former, og interessen for dem går pænt opad,« siger han.


<b>Esben Tøttrup - ekspert i græskar</b>

Esben Tøttrup har sået 12.000 græskarfrø, og han regner med at kunne høste omkring 20.000 græskar denne sæson. Foto: Morten Dueholm


[ Tilbage | Print | Send til en ven ]


AKTIVITETSKALENDER

2 # højre - Bjb. Handel saldo
3 # højre - Top Bogføring
4 # højre - tæppelageret
5 # højre - 3F standardbanner
7 # højre - Point S Brenderup
Bjerringbro Bibliotek

Gudenådalens Avis • Banegårdspladsen 3 • 8850 Bjerringbro • Tlf. 86681755 • Fax 86680387 • E-mail: redaktion@gudenaadalens-avis.dk